ΦΘΗΝΑ Η ΑΚΡΙΒΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα στην Ελλάδα (την ψυχολογία, τη διάθεση, τις διατροφικές συνήθειες, τη διασκέδαση, τις καταναλωτικές συνήθειες, την ιεράρχηση των αναγκών, τα κριτήρια επιλογής προϊόντων και υπηρεσιών). Πριν το κριτήριο ήταν η ποιότητα. Τώρα το πρωταρχικό κριτήριο είναι η τιμή.

Στο πλαίσιο αυτό επηρεάστηκαν και τα κριτήρια επιλογής εμφυτευμάτων και το τελικό κόστος τοποθέτησης τους.

Το κόστος τοποθέτησης εμφυτευμάτων επηρεάστηκε από τους εξής παράγοντες:

  • Τη μείωση του κέρδους των εισαγωγέων – εμπόρων.
  • Τη μείωση της αμοιβής των γιατρών.
  • Τον αθέμιτο ανταγωνισμό από χειρουργούς αμφίβολης εκπαίδευσης, εμπειρίας και ικανότητας, οι οποίοι επιλέγουν μη εγγυημένα εμφυτεύματα αμφίβολης ή κακής ποιότητας. Κάποιοι από αυτούς τοποθετούν εμφυτεύματα πλανωδιακά ή σε παράνομα (μη αδειοδοτημένα) ιατρεία.
  • Την κυκλοφορία δεκάδων φθηνών εμφυτευμάτων στην αγορά (συχνά αμφίβολης ή κακής ποιότητας) με μικρά ποσοστά επιτυχίας.

 

Η αμφίβολη ποιότητα των φθηνών εμφυτευμάτων έχει σχέση με τη σχεδίαση, την καθαρότητα του υλικού κατασκευής, την ελλιπή επεξεργασία της εξωτερικής επιφάνειας, την ύπαρξη υπολειμμάτων επεξεργασίας (οξέα , προϊόντα αμμοβολής), την παντελή απουσία επεξεργασίας της επιφάνειας (εμφυτεύματα που απλά έχουν κοπεί στον τόρνο), την αποστείρωση, τη συσκευασία, την κακή εφαρμογή των προσθετικών εξαρτημάτων πάνω στα εμφυτεύματα, την μειωμένη αντοχή στη θραύση τόσο των εμφυτευμάτων όσο και των εξαρτημάτων κ.α.

Ένα άλλο σοβαρό στοιχείο, που πρέπει να συνεκτιμηθεί, είναι η πιθανή απουσία μακροχρόνια υποστήριξης σε προσθετικά εξαρτήματα από τις εταιρίες κατασκευής φθηνών εμφυτευμάτων (κάποιες σταματάνε την παραγωγή εξαρτημάτων για προηγούμενα μοντέλα ή κλείνουν μη αντέχοντας στον ανταγωνισμό) ή από τις εταιρίες εισαγωγής.

Αντίθετα τα κορυφαία εμφυτεύματα έχουν σχεδίαση που προέκυψε από μακροχρόνιες έρευνες, η οποία υφίσταται διαρκείς διορθώσεις και βελτιώσεις, εξωτερική επιφάνεια υψηλού επιπέδου τύπου UCLA (αμμοβολημένη, χημικά επεξεργασμένη και επικαλυμμένη με πλάσμα Τιτανίου), εντελώς απαλλαγμένη από κατάλοιπα, είναι απόλυτα αποστειρωμένα με ακτίνες γ, μέσα σε υψηλού επιπέδου συσκευασία διπλής αποστείρωσης.

Ακολουθούν τα εμφυτεύματα με επιφάνεια τύπου SLA (αμμοβολημμένη και χημικά επεξεργασμένη) τηρώντας όλες τις υπόλοιπες προδιαγραφές ποιότητας και αποστείρωσης.

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες έχει σχέση με τη μακροβιότητα τους μέσα στο στόμα.

Κριτήρια επιλογής εμφυτευμάτων

  • Επώνυμα εμφυτεύματα.
  • Απαίτηση για ενημέρωση από το γιατρό, τι εμφυτεύματα (εταιρία & τύπος) προτίθεται να τοποθετήσει, μετά δε την τοποθέτηση να δίνει τη συσκευασία με το σειριακό αριθμό.
  • Τύπος της επιφάνειας του εμφυτεύματος (UCLA, SLA, άλλο).
  • Χρέωση ανά μονάδα εμφυτεύματος μαζί με τα προσθετικά εξαρτήματα (για να αποφεύγονται κρυφές χρεώσεις)
  • Προϋπολογισμός συνολικού κόστους της εργασίας

Κριτήρια επιλογής γιατρού

Η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση την ικανότητα, την εμπειρία, την αξιοπιστία, το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του (πάντα μια επίσκεψη και συζήτηση μαζί του είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, δείχνει δε στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του), τη μακροχρόνια άσκηση της εμφυτευματολογιίας και τέλος την τεκμηριωμένη γνώμη ασθενών του.